Adj korlátlan szabit, ha azt akarod, hogy az alkalmazottaid kevesebbet nyaraljanak!

Mitől lesz elkötelezett egy munkavállaló, és miért jó, ha az? Erre és hasonló kérdésekre kereste az Achievers munkaerőpiaci kutatóintézet felmérése a választ. A kutatás során öt ország (Ausztrália, Kanada, Szingapúr, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) 3600 munkavállalóját kérdezték meg.


Az adatok szerint az erősen elkötelezett alkalmazottak termelékenyebbek és kevésbé valószínű, hogy állást váltanak. Ezek az emberek hétszer nagyobb eséllyel válaszolják azt, hogy nagyon produktívak a munkahelyükön, mint akik alacsony munkahelyi elkötelezettséggel rendelkeznek.


Ez persze eddig nem nagy meglepetés, érdekesebb kérdés, mitől lesznek igazán elkötelezettek a dolgozók. Ezért a jelentés azt is vizsgálta, hogy milyen munkahelyi juttatásoknak van nagy hatása a “kötődés” kialakítására. 


Ez alapján az öt legjobban működő ösztönző a következő öt juttatás: 


Korlátlan szabadság (+43%)

Digitális gyógyszertár előfizetés (+37%)

Folyamatosan működő munkahelyi támogató eszköz, akár egy AI chatbot formájában (+33%)

Eszközök, amelyek összekötik az alkalmazottakat a kollégáikkal (+25%)

Gyermekgondozási támogatás, akár bölcsi-ovi a munkahelyen, akár költségtérítés formájában (+23%)


Na de ki az, aki hajlandó korlátlan szabadságot adni az alkalmazottaknak? Akármilyen furcsa is, a kutatók megállapítása szerint érdemes megfontolni ezt az eszközt. 

A korlátlan szabadság az elkötelezettséget leginkább, 43 százalékkal növelő eszköz. És ami a legérdekesebb, hogy azok az alkalmazottak, akiknek nincs meghatározott szabadságkorlátjuk, kevesebb napot vesznek ki, mint azok, akiknek meghatározott – ám nem is kevés, mondjuk 6 hét –  szabadságuk van.


Az Achievers Emberi Erőforrás Igazgatója, Hannah Yardley szerint „Adataink azt mutatják, hogy jelentős előnyei vannak a korlátlan szabadságpolitikának. Persze mindig a vezetőség feladata, hogy felhatalmazza a menedzsereket és az egyéneket, hogy annyi szabadságot vegyenek ki, amennyit akarnak vagy szükségesnek tartanak. Ez segít abban, hogy olyan bizalmi viszony és pszichés biztonságérzet alakuljon ki a munkavállalókban, ami végül ahhoz vezet, hogy nem is akarnak olyan sokat távol lenni, hiszen erős bennük a munkahely iránt érzett elkötelezettség.”


Az ideális juttatási csomag nem létezik


Az öt országra kiterjedő kutatás során igazán színes juttatási palettát vizsgáltak, aminek olvastán az átlag magyar munkavállaló csak pislog. És nem minden juttatás egyformán vonzó az összes munkavállaló számára. 


Nem különösebben meglepő, hogy például a petesejt fagyasztás támogatása egyáltalán nem növelte a férfi dolgozók elkötelezettségét, de a nők ötödének nagyon is tetszett. 


A nemek közötti különbségeken túl jelentős különbségeket mértek a fogyatékossággal élők és az azzal nem élők között. A válaszadók 16 százaléka tartozott ide, számunkra a korlátlan szabadságnak még nagyobb hatása volt, 57 százalékkal növelte az erős munkahelyi elkötelezettség valószínűségét. Érdekes módon a háziállat-biztosítás is nagy nyertes volt ebben a csoportban, ez 53%-kal növelte az elkötelezettséget. 


Amennyiben cégének vonzó juttatási csomagja van és munkaerőt keres, érdemes feladnia álláshirdetését a jobinfo.hu oldalon, hiszen folyamatos akciókkal és támogató ügyfélszolgálattal állunk ügyfeleink rendelkezésére!