Gazdasági kilátások: megindultak az óvatos bértárgyalások

Megindultak a bértárgyalások, óvatosan ígérnek a munkaadók

 

“A szolgáltatások mellett az építőipar is jelentősen visszaesett, a lakossági beruházások mellett az állami beruházásokat is igencsak visszafogták. Mivel ezek a szektorok sok munkavállalót foglalkoztatnak, komolyan megvan a veszély, hogy munkahelyek szűnhetnek meg jelentős számban.” – nyilatkozta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) alelnöke a HR Portál összefoglaló nagy cikkében, ahol a magyar gazdaság állapotával és kilátásaival kapcsolatos helyzetet elemezték ki a bértárgyalások megkezdése kapcsán. 

A lényeget röviden úgy foglalhatjuk össze, hogy a tavalyi nagyon rossz év után idén talán már nem lesz annyira rossz év, és a munkaadók képviselői óvatos optimizmussal tekintenek 2025-re. A cikkben megszólalt a vállalkozók és a gyáriparosok országos szövetsége is. Fontosnak tartották kiemelni, hogy bár az infláció szerencsére csökken, a gazdasági növekedés továbbra is meglehetősen szerény. 

Miközben a minimálbér emelés iránti igény érthető, a teljes bértömeg a munkaadók meglátása szerint gazdasági növekedés nélkül nem emelkedhet jelentősen, hiszen a cégek nagy része az elmúlt években az inflációval lépést tartva emelte a fizetéseket, miközben a recesszióban és az idei várható 2 százalék körüli GDP növekedésben ennek fedezetét még nem keresték meg – mondták el a megszólalók. 

Ezért a munkaadók arra figyelmeztetnek: olyan megállapodásra van szükség, ami nem teszi tönkre őket, vagy nem üldözi külföldre az itt megtelepedett cégeket.

Az elemzésből az is kiderült, hogy a cégek között nagy a bizonytalanság a jövővel kapcsolatban, erre pedig nehéz felkészülni. Miközben mindenki abban bízik, hogy lassan csak beindul a gazdasági növekedés az infláció csökkentését, a bérek növekedését követően, de ezek a folyamatok egyelőre alig láthatóak. 

“Az emberek elfogyasztották a tartalékaikat, ezért most visszapótolják azokat és sokkal óvatosabban indítják el a fogyasztásaikat. Könnyű elveszíteni, de nehéz visszaszerezni a bizalmat.” – foglalta össze a helyzetet Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára.

A megszólalók említették a nehézségek között a nemzetközi összehasonlításban magas magyar energiaköltségeket, és azt, hogy a lakossági támogatást is vállalatokkal fizettetik ki, akik így versenyhátrányba kerülnek a nemzetközi porondon. 

Hasonló hatása van az olyan különadóknak is, mint a kis benzinkutak extraprofit-adója, ami miatt mostanra veszteségessé vált a működésük. Azt is lehet látni, hogy “sok kisbolt, vagy vendéglátóipari egység szűnik meg, mert elfogytak a tartalékaik és nem látják a kilábalás esélyét” – tette hozzá Rolek Ferenc. 

Az MGYOSZ alelnöke szerint idén is sok cégnél voltak elbocsátások és sok cég került a tönk szélére, vagy szűnt meg, és a folyamatnak egyelőre nincs vége, érdemi javulás csak jövőre várható. A vállalkozók, cégek, munkaadók a kormánytól azt várnák, hogy hagyja működni a gazdaságot és ne nyúljon bele kívülről. 

Ha Ön olyan szerencsés helyzetben van, hogy cége épp nem elbocsájt, hanem munkaerőt keres, adja fel hirdetését a jobinfo.hu oldalon, ahol 3 hirdetési csomag közül választhat (kékgalléros pozíciók meghirdetésére kifejezetten ajánlott a kedvező árú Re-Start csomag), és ahol szinte állandóak a kedvezmények. A részletekről érdeklődjön a portál telefonos ügyfélszolgálatán!


VISSZA A FŐOLDALRA

VISSZA A BLOGRA