Érettségivel az álláspiacon: 5 terület, ahol milliókat kereshetsz

Érettségivel az álláspiacon: 5 terület, ahol milliókat kereshetsz

 

Szeretnél diploma nélkül is nagyon jól keresni? Mutatunk öt szakmát, ahol ez lehetséges, ha megvannak benned a szükséges személyiségjegyek. A hagyományos bölcsesség szerint minél többet tanulunk, annál jobb életünk lesz majd. Csakhogy persze a statisztika egy dolog, a valóságban viszont mindig vannak kivételek. Például olyan szakmák, ahol bőven elég az érettségi a kiugróan jó fizetéshez – na persze csak akkor, ha egyébként megállod a helyed.

Lássunk most öt olyan szakterületet, ahol nem a papír számít.

1. Értékesítő

Az értékesítés az egyik leggyakrabban emlegetett terület, ahol nem kell diploma a sikerhez. Félreértés ne essen: a sikert itt sem adják ingyen, sok-sok munka, és sok speciális képesség kell ahhoz, hogy valaki kiugróan jól tudjon eladni. A jó hír viszont az, hogy sales szakemberekre az élet szinte minden területén szükség van, az ingatlanpiactól a borászatig, az autóipartól a biogazdálkodásig.

Ha jól kommunikálsz, kedveled az embereket, kitartó vagy és képes az önálló munkavégzésre, értékesítőként bármikor megállod a helyed, és neked kedvez az is, hogy talpraesett értékesítőket folyamatosan keresnek a munkaerőpiacon.

2. Légiirányító

A légiirányítók magabiztosan örök ranglistavezetők a KSH által rendszeresen publikált fizetési rangsorban, bőven maguk mögé utasítva olyan szakmákat, mint a bankárok vagy az ügyvédek. Ezek után talán meglepő, hogy a legjobban fizetett hivatáshoz nem kell speciális felsőfokú végzettség, beugróként csupán egy érettségire és középfokú angoltudásra van szükség.

Ez persze messze nem minden, ugyanis ahhoz, hogy valaki tényleg a repülők ura lehessen, nagyon komplex tesztfolyamaton kell megfelelni. Az első próbatétel az angol nyelvű FEAST személyiség- és képességfelmérő teszt, ahol egyaránt értékelik a nyelvtudást, a gondolkodást, a térbeli tájékozódás képességét, azt, hogy valaki mennyire képes akár tartósan több dologra figyelni egyszerre és felmérik a személyiségjegyeket is. Ha valaki ezeken mind megfelelt, következik egy személyes interjú, egy komoly orvosi alkalmassági vizsgálat, és ezzel párhuzamosan zajlik egy büntetlen előéletet vizsgáló, fokozott védelmi háttérellenőrzés. Itt következik egy magyar nyelvű személyiségteszt is.

A kiválasztás utolsó lépéseként pedig azt nézik meg, hogy a jelentkező mennyire jól tud másokkal együttműködni, és itt vizsgálják az egyéb kompetenciákat (pl.: stressztűrés) is. A megmérettetések komolyságát jelzi, hogy csak ez az utolsó forduló 6-7 órát vesz igénybe, egy napon csupán négy jelöltet vizsgálnak így meg, akiket 8 szakember értékel.

3. Szoftverfejlesztő

Programozóké a világ – halljuk mostanában sokszor, és bár ez nem mindig van így, az is igaz, hogy egy ügyes fejlesztőnek nem gond jól fizető munkát találni, különösen, hogy ez a tevékenység remekül végezhető távmunkában, így akár a világ legjobban fizető cégeinek is dolgozhat valaki a magyar asztalánál ülve.

A szoftverfejlesztés jó irány lehet mindenkinek, aki jó problémamegoldó-képességgel rendelkezik, képes odafigyelni a részletekre, jól dolgozik önállóan, kíváncsi, hajlandó a folyamatos tanulásra, türelmes, tud másokkal együttműködni, és nem szegi kedvét az, ha egy-egy feladatnak adott esetben többször is neki kell ugrani, mert az első próbálkozások nem vezetnek sikerre.

A jó hír az, hogy manapság egy-egy felkapott programnyelvet akár autodidakta módon is meg lehet tanulni, és sokan már középiskola mellett a hobbinak induló tevékenységből is el tudnak kezdeni tényleges bevételt szerezni.

4. Élsportoló

Most az olimpia idején sok figyelem jut a legjobb sportolóinknak. Bár azt senki nem gondolja, hogy kevés munkával el lehet jutni a csúcsra, az viszont biztos, hogy az olimpia aranyérem nem az iskolai papíroktól függ, és az is, hogy az igazán kiugró sportteljesítmény nagyon gyakran megfelelő alap a sikeres élethez.

És, hogy milyen személyiségtípusnak van a legnagyobb esélye arra, hogy választott sportjában a nemzetközi élmezőnybe emelkedjen? Ehhez elengedhetetlen a kiugró önfegyelem, a szenvedély és a motiváció, ami képessé tesz átlendülni a mélypontokon és kudarcokon, a versenyszellem, ami folyton arra sarkallja az atlétát, hogy jobb legyen, mint a mezőny többi tagja és persze kellenek a kötélből lévő idegek, hiszen éppen a legnagyobb nyomás alatt, a legnagyobb stresszben kell a legjobban teljesíteni.

5. Politikus

Ehhez ma Magyarországon nem kell kommentár, ha jól helyezkedsz, akár milliárdokat is kereshetsz. Erre mondjuk nem bíztatunk senkit, mert a szükséges személyiségjegyek nem túl szimpatikusak, és az odavezető út az etikai (és gyakran a törvényes) normákra fittyet hányva vezet, de nehéz lenne eltagadni, hogy az utóbbi évtizedek hazai gazdaságtörténetében diploma nélkül a legnagyobb sikertörténeteket a politikusok, rokonaik és jóbarátaik írták.

A tavaly megújult jobinfo.hu állásportál szűrői között a végzettséget is beállíthatod (bal oldali menüsor), így gyorsan és egyszerűen lelistázhatóak a végzettség szerinti állások. Az oldalon bérkalkulátort is találsz, illetve fel lehet iratkozni olyan hírlevélre is, amelyben a munkaadók szerepeltetik a bért.

VISSZA A FŐOLDALRA
VISSZA A BLOGRA