Öt munka amit biztosan elvesz az AI és öt, amit biztosan nem

Öt munka, amit biztosan elvesz az AI és öt, amit biztosan nem

 

A mesterséges intelligencia (MI vagy AI) rohamos fejlődése alapjaiban rengetheti meg a munka világát. Az automatizáció és az AI egyre több területen veszi át az emberi munkaerő szerepét, ami komoly aggodalmakat vet fel a jövőnkkel kapcsolatban. Vajon mely szakmák vannak a legnagyobb veszélyben, és melyek azok, amelyeknél még sokáig szükség lesz az emberi szakértelemre és kreativitásra?

Ebben a cikkben öt olyan szakmát mutatunk be, amelyek várhatóan ellenállóbbak lesznek a mesterséges intelligencia térnyerésével szemben, és öt olyat, amelyeknél a robotizáció és az automatizáció komoly változásokat hozhat már a közeli években. Ha a te munkád a “veszélyeztetett csoportba” tartozik, esetleg nagyon hasonló, akkor érdemes előre gondolkodnod, és akár elkezdeni megtanulni olyan új szakmát, amit hosszabb távon is emberek látnak majd el. 

Akik biztonságban vannak

  • Jól képzett szakmunkások, például: villanyszerelők, vízszerelők, autószerelők

Az AI sokkal jobban fejlődik a számításokat és logikát igénylő feladatokban, mint bármi olyanban, amihez finom kézmozdulatokra van szükség. Ahogy mondani szokták, a gép jobban sakkozik, mint a világbajnok, viszont bénábban megy fel a lépcsőn, mint egy bölcsődés. 

Éppen ezért a manuális szakmunkák jelenlegi tudásunk szerint még jó ideig biztonságban vannak, a robotok egyszerűen nem elég ügyesek ahhoz, hogy átvegyék egy-egy rutinos szaki feladatát. 

  • Egészségügyi dolgozók

Bár az egészségügyben sok részfeladatban tudna segíteni a mesterséges intelligencia (például: adminisztráció, logisztika, pénzügyi elszámolások, képelemzés, diagnosztika, stb), az orvosok, nővérek és a többi szakember munkáját egyelőre mégsem fenyegeti veszély. Részint, mert teendőik között sok manuális feladat van, részint mert a gyógyításnak kritikusan fontos része az empátia és az emberi kapcsolat, nem utolsósorban pedig azért, mert az egészségügyben egy-egy rossz döntésen akár emberi életek is múlhatnak, ezt a felelősséget pedig – egyelőre legalábbis – nem lehet holmi gépekre átruházni. 

Ha a kérdés az, meg fog-e változni a gyógyításban dolgozók szakmája a következő években, a válasz biztosan igen. Ha viszont arra vagyunk kíváncsiak, elveszi-e munkájukat az AI, a válasz biztosan nem. 

  • Pedagógusok – dadustól és óvónőtől az egyetemi professzorig

Az oktatás, a gyerekek nevelése egy másik terület, ahol a robotok biztosan nem egyhamar veszik át a pedagógusok munkáját. Kezdve attól, hogy jelenleg nincs olyan masina, akire rá lehetne bízni egy kisbaba pelenkázását egészen odáig, hogy egy tanár feladata mennyivel komplexebb, mint felírni a táblára a másodfokú egyenlet megoldóképletét.

  • Szakácsok, cukrászok

A szakácsok és cukrászok tevékenysége nagyon különleges. Ha jobban belegondolunk, egy igazán emlékezetes fogás, vagy desszert elkészítéséhez egyszerre kell kézügyesség, türelem és alázat, ám elegengedhetetlen emellé a kreativitás, az izgalmas ötletek és újszerű megoldások megtalálása. És ez még nem minden, hiszen a munkájukban központi szerep jut az érzékszerveinknek, nem elég, hogy a megálmodott és elkészített étel ötletes és szép legyen, az ínycsiklandó íz és illat még fontosabb – enélkül megette a fene az egészet. Egy robot talán hatékonyan tud cseresznyét magozni, ám egy olyan ebédet, ami után a tíz ujjunkat is megnyaljuk, biztosan nem a mesterséges intelligencia fog elénk tenni a közeljövőben.

  • Kozmetikus, pedikűrös, fodrász

A szépségipari szolgáltatóknak sem egyhamar kell elkezdeni remegni a munkahelyi biztonságuk miatt – legalábbis ami a mesterséges intelligencia térhódítását illeti. Ezek a szakmák egyfelől mind kifinomult mozdulatokat, kézügyességet igényelnek, amelyre a gépek egyelőre nem képesek. Ám még ennél is fontosabb, hogy a vendéggel emberi kapcsolatban is állnak, a fodrász (masszőr, stb) élménynek fontos része az is, hogy ki az ember, akinek a gondjaira bízzuk magunkat, akinek a szakértelmében, ízlésében, ítéletében megbízunk.

 Ki az, aki kezdjen el tanulni egy új szakmát?

  • Raktárosok

A raktárakban végzett munka már néhány éves távlatban komoly veszélybe kerül. A gépek fáradság nélkül képesek akár óriási súlyú csomagokat pakolászni, ha kell, naponta 24 órában. A polcrendszer, az áru nyilvántartása tipikusan olyan feladat, amiben az algoritmusok brillíroznak, a robotizációnak pedig egyik legfeljettebb ága a logisztikai (rakodó) feladatokat ellátó gépek szegmense. Egy-egy óriási raktár persze a jövőben sem üzemel majd emberi felügyelet nélkül, azonban a szükséges munkások száma a jelenleginek töredéke lesz. 

  • Adatrögzítők

Az AI rendszerek gigantikus mennyiségű adat gyors és pontos feldolgozására képesek, ami feleslegessé teszi az emberi adatbevitel nagy részét. Jelenleg ilyen munkaköröket még nagy számban találni akár a pénzügyi szektorban, akár a kiskereskedelemben, azonban ezek a munkák már a közeli jövőben teljesen eltűnhetnek, egyszerűen átveszik majd őket a célzottan tréningezett algoritmusokkal ellátott számítógépek.

  • Ügyfélszolgálatosok nagyobb része

Az ügyfélszolgálatosok a cégek nagy részénél hosszabb távon sem fognak teljesen eltűnni, azonban az emberi munkaerő száma jelentősen csökkenni fog, ahogy a nagy nyelvi modellek – a ChatGPT-hez vagy Google Geminihez hasonló chatbotok – képességei rohamosan javulnak. Ezek a programok mostanra színvonalas, értelmes társalgást képesek lefolytatni egy csomó témában, és bár az igazán speciális, szokatlan vagy egyedi elbírálást igénylő ügyeket várhatóan hosszabb távon sem ezek fogják kezelni, az ügyfélszolgálati munka dandárját valószínűleg már néhány éven belül átveszik az emberektől.

  • Pénztárosok, jegyellenőrök

Ahogy az előző csoportnál, úgy itt is arra kell számítani, hogy az emberi munkaerő mennyisége a következő években jelentősen csökkenni fog. A boltokban a robotkasszák, és/vagy a kéziszkenneres vagy érzékelős rendszerek gyorsítják és egyszerűsítik a vásárlást, az elektronikus beléptetőrendszerek pedig sok helyen átveszik a jegyellenőrök nagy részének feladatát.

  • Nem irodalmi igényű fordítók és szövegírók

A műfordítók – akik könyveket, verseket, filmeket, stb – irodalmi igényességgel fordítanak egyik nyelvről a másikra nyugodtan alhatnak, az ő szakmájuk egyelőre teljesen biztonságban van. Az olyan “hétköznapi” feladatokat viszont, mint amilyen például egy-egy árucikk leírása egy webshopban, pillanatok alatt el fogják venni a különféle mesterséges intelligencia algoritmusok. Ez igaz lesz minden olyan fordítási – és egyébként szövegírási – feladatra, ahol a gyorsaság és az ár fontosabb szempont, mint a nyelvi és/vagy tartalmi igényesség és a hibátlan mondatok. A követező Harry Pottert nem egy gép írja majd, és nem is egy gép fogja magyarra/magyarról fordítani, viszont a csavarokat forgalmazó Menet Kft-nek lényegesen jobban megéri majd az áruk leírását egy géppel elkészíteni, mint ezzel megbízni egy embert.

Ha szétnéznél a pozitívan kihozott állások között, itt teheted meg; hazánk egyik legrégebbi állásgyűjtő oldala több ezer lehetőséget kínál:

A legnépszerűbb kékgalléros pozíciókat a nyitó oldal közepén éred el, a “Legjobb fizikai munkák” fül alatt. Egészségügyi, technikusi állásokat itt találsz, ha pedig az oktatás területén néznél szét, azt itt teheted meg. A fodrász-kozmetikus vonal is könnyen elérhető, csak pontosítsd a találatokat a város, vagy megye megadásával.

VISSZA A FŐOLDALRA
VISSZA A BLOGRA