Dolgozna a gyerek a nyáron? Ezen az 5 területen érdemes munkát keresnie!

Dolgozna a gyerek a nyáron? Ezen az 5 területen érdemes munkát keresni!

Végre itt a nyár! A vakáció ideje, a pihenésé, a feltöltődésé… és persze a zsebpénz keresésé is!

A nyári diákmunka nemcsak a gyerek pénztárcáját hizlalja, de értékes tapasztalatokkal is szolgálhat, és akár még a jövőbeli karrierjükre is hatással lehet. De milyen lehetőségek közül válogathat az a fiatal, aki nyáron belevetné magát a munkába?

A jó hír az, hogy a nyári időszakban rengeteg a lehetőség, a vendéglátástól a mezőgazdaságig, az ügyfélszolgálattól a rendezvényszervezésig. Akár a szabadban, akár irodában, akár emberekkel, akár állatokkal szeretne dolgozni egy diák, biztosan talál olyat, ami passzol az érdeklődéséhez és az időbeosztásához.

Ebben a cikkben összeszedtünk 5 olyan munkaterületet, ahol érdemes szétnéznie mindenkinek, aki diákként szeretne nyáron dolgozni. Ráadásul tippeket is adunk, hogyan és hol érdemes elkezdeni a keresgélést, hogy sikerüljön megcsípni a tökéletes nyári melót.

Vendéglátás: a nyár slágere

A vendéglátóiparban mindig nagy szükség van segítő kezekre, különösen a nyári időszakban. Pincérkedés, fagylaltospultos állás, vagy akár fesztiválok és rendezvények büféiében való kisegítés is remek lehetőséget kínál a diákok számára. 

Éttermekben, kávézókban, cukrászdákban mindig keresnek diákokat a nyári szezonban. Ha jó a kommunikációs készséged, és szeretsz csapatban dolgozni, akkor ez a neked való munka.

Strandokon, fesztiválokon, sporteseményeken, koncerteken mindig szükség van büfésre. Ha bírod a strapát, és nem zavar a tömeg, akkor ez a munka neked való.

Ezek a munkák nem csak jó kereseti lehetőséget nyújtanak, hanem a kommunikációs és problémamegoldó képességeket is fejlesztik.

Hol keress ilyen munkákat? Érdemes körbenézned a környékeden lévő vendéglátóhelyeken, fagylaltozókban, strandokon, vagy akár online állásportálokon is. 

Adózási feltételek: A diákok 25 éves korukig nem fizetnek járulékot, és ha igénybe veszik a fiatalok kedvezményét, nem kell személyi jövedelemadót sem fizetniük 576 601 forintig. Vendéglátóipari munka esetén a munkaadónak, diákszövetkezeten keresztül végzett munka esetén a szövetkezetnek kell intéznie az ezzel kapcsolatos adminisztrációt.

Háztartási munkák: segítség a mindennapokban

Ha valaki inkább önállóan dolgozna, a háztartási munkák tökéletesek lehetnek. A takarítás, mosás, vasalás vagy akár autómosás mind olyan feladatok, amelyeket sokan szívesen kiszerveznek a nyári hónapokban. Ezen kívül kertészkedéssel is kiegészíthető a repertoár, mint például a fűnyírás és a gyomlálás.

Hol keress ilyen munkákat? Érdemes szórólapokat kihelyezni a környékeden, hirdetéseket feladni online platformokon, vagy érdeklődni ismerősöknél, szomszédoknál.

Adózási feltételek:  A diákoknak nem kell személyi jövedelemadót és járulékot fizetniük, ha háztartási alkalmazottként dolgoznak, és bevallást sem kell készíteniük. Ugyanakkor a bejelentés a munkáltató feladata; a diák kérésére a munkáltató köteles igazolást is adni a kifizetett munkabérről.

Gyerekekkel, vagy állatokkal kapcsolatos munkák

Szereted a gyerekeket? Van tapasztalatod állatokkal? A bébiszittelés, korrepetálás, vagy kutyasétáltatás kiváló választás lehet. Ezen munkák nem csak felelősségtudatot fejlesztenek, de rugalmas munkaidőt is biztosítanak, így könnyen összeegyeztethetők a nyári programokkal. 

Hol keress ilyen munkákat? Érdemes hirdetéseket feladni online platformokon, közösségi médiában, vagy érdeklődni ismerősöknél, szomszédoknál.

Adózási feltételek: Bébiszittelés és kutyasétáltatás esetén a háztartási munka szabályai érvényesek, nem kell adót és járulékot fizetni. Korrepetálás esetén célszerű megbízási szerződéssel dolgozni, amelyre vonatkoznak az önálló tevékenység szabályai, és érvényesíthető a fiatalok kedvezménye.

Szabadidős és szórakoztató tevékenységek: dolgozz ott, ahol mások pihennek

Ha inkább szabadidős környezetben dolgoznál, számos tábori segítői vagy animátori pozíció érhető el. Sportedző asszisztensek, vidámparki dolgozók, vagy akár idegenvezetők is keresettek ilyenkor. Ezek a munkák különösen jók, ha szeretsz emberekkel dolgozni és szórakoztató programokat szervezni.

Nyári táborokban mindig keresnek lelkes fiatalokat, akik segítenek a gyerekeknek a programok szervezésében, lebonyolításában, és persze a szórakoztatásukban. A vidámparkokban, vurstlikban dolgozhatsz pénztárosként, játékkezelőként, vagy akár a vendégek szórakoztatásában is részt vehetsz. 

Ha jól beszélsz idegen nyelveket, és érdekel a történelem, a kultúra, vagy éppen a természet, akkor túravezetőként vagy idegenvezetőként is dolgozhatsz. Ez ráadásul nemcsak pénzt hoz, de rengeteg új embert is megismerhetsz általa.

Hol keress ilyen munkákat? Érdemes táboroknál, sportkluboknál, vidámparkoknál, vagy idegenforgalmi irodáknál érdeklődni.

Adózási feltételek: A tábori segítők vagy animátorok egyszerűsített foglalkoztatási formában dolgozhatnak, ahol a munkáltató fizeti a közterheket. Sportedző asszisztens vagy idegenvezetés esetén megbízási szerződés javasolt.

Adminisztratív és raktárosi munkák

Azok számára, akik inkább az irodai környezetet kedvelik, adatrögzítési, irodai asszisztensi, ügyfélszolgálati vagy raktári kisegítő munkák kínálnak lehetőséget. Ezek a pozíciók betekintést nyújtanak a vállalati világ működésébe.

Sok cég keres diákokat, akik segítenek az adatok rendszerezésében, rögzítésében. Ha gyorsan és pontosan tudsz gépelni, és jó a koncentrációs készséged, akkor ez a munka neked való. Irodai asszisztensként segíthetsz a mindennapi teendőkben, mint például telefonálás, e-mailek megválaszolása, dokumentumok rendezése, vagy akár kávéfőzés. Ha pedig türelmes vagy, és szeretsz emberekkel beszélgetni, akkor az ügyfélszolgálaton is kipróbálhatod magad.

Ha nem bánod a fizikai munkát, és szívesen dolgoznál csapatban, akkor a raktári kisegítés is jó lehetőség lehet. Segíthetsz az áruk bevételezésében, kiadásában, rakodásában, vagy akár a készletnyilvántartásban is.

Hol keress ilyen munkákat? Érdemes állásportálokon, cégek karrier oldalain, és a diákmunka közvetítő irodákban szétnézned.

Adózási feltételek: Irodai asszisztencia és adatrögzítés esetén munkaviszonyban vagy megbízási szerződéssel dolgozhatnak a diákok, az adózási és járulékszabályok itt is érvényesek, és igénybe vehetik a fiatalok kedvezményét.

A jobinfo.hu oldalon számos lehetőség vár; a lokáció megadásával pontosítható a találati lista.

Ezek is érdekelhetnek:

VISSZA A FŐOLDALRA
VISSZA A BLOGRA