Így kérj fizetésemelést, hogy meg is kapd!

Fizetésemelést kérni ijesztő, de legalábbis kényelmetlen feladatnak tűnik, ezért aztán sokszor évekig csak várjuk, hogy a munkaadó felajánlja a jó teljesítményünkért a magasabb bért. Ez azonban legtöbbször sajnos csak álom marad, és aki nem harcolja ki magának az emelést, annak a fizetése örökre változatlan marad. Tehát ha már évek óta nem emelkedett a havi fizud, és úgy érzed, megérdemled a jutalmat, itt az ideje, hogy lépj!


Pláne, ha azt látod, hogy a munkakörödhöz kapcsolódó feladatok köre az évek során csak bővült, a felelősséged nőtt, de a kompenzáció változatlan marad. Ez a helyzet frusztráló, és érezhetően rontja a munkavállalói motivációt.


Ebben a cikkben hasznos tippeket találsz ahhoz, hogyan kérhetsz sikeresen fizetésemelést, mit tegyél, amivel növeled a kedvező kimenetel esélyét, és mit ne csinálj.

A legfontosabb szabály

Akármilyen viccesen is hangzik, a sikeres fizetésemelés legfontosabb titka, hogy kérni kell. A leggyakoribb akadály az, hogy nem gyűjtjük össze a bátorságot, hogy a főnök(ök) elé álljunk, hogy kiálljunk magunkért és a munkánk értékének megfelelő ellentételezésért. HR-esek szerint elképesztően gyakori a hebegő-habogó, szinte bocsánatot kérő munkavállaló, aki mintha maga sem hinné el igazán, hogy megérdemli az emelést. 


Ezért az első számú feladatunk az, hogy magunkat meggyőzzük, ezt követően pedig rászánjuk az időt arra, hogy a beszélgetésre felkészülten, higgadtan, tájékozottan érkezzünk. 

Felkészülés


Van néhány dolog, amit előzetesen kell megtenned, hogy a majdani fontos beszélgetésre a legfelkészültebben érkezz. 


  • Tájékozódj a munkád piaci értékéről, nézz utána a pozíciódra vonatkozó átlagfizetéseknek az iparágadban és a régiódban. A tájékozódáshoz használj online felméréseket, álláshirdetéseket és fizetési kalkulátorokat.
  • Az olyan makrogazdasági környezetben, mint amit az elmúlt években átéltünk nyugodtan hivatkozz az inflációra is, hiszen változatlan nettó mellett a fizetésed vásárlóereje jelentősen csökkent, így teljesen érthető kérés, hogy szeretnéd ezt a veszteséget korrigálni. 
  • Mutasd be a teljesítményedet, sikereidet. Gyűjtsd össze az elmúlt időszak eredményeit, sikereit, és mutasd be, mi mindennel járultál hozzá a csapatod és/vagy a cég sikereihez. Készíts egy listát a korábbi céljaidról és azok teljesítéséről. 
  • Készíts tételes kimutatást arról, ha a feladatköröd az utóbbi években változott, ám fizetésed ezt nem követte. Jól átláthatóan, vizuálisan elválasztva mutasd be, hogyan lett egyre több és több dolgod. 
  • Gyakorold a mondókád! Többször is próbáld el, mit, hogyan mondasz majd, a tükör előtt vagy akár egy baráttal, családtaggal esetleg mentorral. Arra törekedj, hogy magabiztos, professzionális  és kedves legyél. Öltözz csinosan, de ne ess túlzásba, és légy udvarias, de határozott a beszélgetés során. Tartsd fejben, hogy nem szívességet kérsz, hanem a munkád méltó ellenértékét. 
  • Válaszd ki a megfelelő időpontot. Ehhez a következőket vedd figyelembe: ha van a cégednél teljesítményértékelés, várj egy kis időt, hogy legyen időd feldolgozni a visszajelzéseket, és megfogalmazni a kérésedet. Ne időzítsd a fizetésemelésről szóló beszélgetést a szezonális csúcsidőszakokra, leépítések idejére, vagy ha a cég éppen nehézségekkel küzd. Ha olyakor állsz elő ezzel amikor nyugodt a munkatempó, a cég profitábilis, és jó eredményeket ér el, nagyobb eséllyel jársz sikerrel.
  • Készülj fel a kérdésekre, a főnököd valószínűleg érdeklődni fog a jövőbeli terveidről és a motivációdról. Itt gyűjts össze néhány dolgot, ami a cég javára válik majd. 
  • Legyen a fejedben egy minimális és egy optimálils forgatókönyv, mennyi az az emelés, amit mindenképpen kapni szeretnél, és mi az, amivel igazán boldog lennél. A tárgyalás során kérj többet, mint amennyit elvársz, és hagyj teret a munkáltatónak az alkudozásra.

A beszélgetés során 


A felkészülés megvolt, eljött a nagy nap! Lássuk, mi fontos ahhoz, hogy a beszélgetés a legjobban sikerüljön. 


  • Mondd el, hogy miért érdemled meg a fizetésemelést: hivatkozz az előzetesen felmért piaci értékre, a teljesítményedre és a céghez való hozzájárulásodra.
  • Legyél felkészülve arra, hogy megvitassátok a részleteket, és légy nyitott a kompromisszumra. Ha a pénzügyi emelés nem lehetséges, fontold meg az egyéb juttatásokat, mint például rugalmas munkaidő vagy továbbképzés.
  • Ha most nem kapsz emelést, kérj visszajelzést és konkrét célokat arra vonatkozóan, hogy mit kell tenned ahhoz, hogy a jövőben emelést érhess el, és azt is egyeztessétek, mikor lesz újra lehetőség a fizetésemelési kérésre.


A fentiek jó tippek, de tudjuk, hogy olykor egy “fizetésemelés” munkahely váltással jár. Hazánk egyik legrégebbi, megbízható álláskereső felülete a jobinfo.hu; itt több ezer állás között lehet keresgélni, és már beállíthatók a bérrel ellátott álláslehetőségek is (a bal oldali szűrő blokkban). A felület már applikációban is elérhető iOS és Android verzióban is. 



Ezek is érdekelhetnek: